Jak ergonomicznie zaplanować kuchnię?

Wygoda w kuchni rozumiana jako funkcjonalność i logika jej wyposażenia to podstawa, zatem wykonanie wygodnej, w pełni użytecznej kuchni powinno się rozpocząć od ustalenia, gdzie będą znajdowały się podstawowe strefy stanowiące w kuchni tak zwany trójkąt ergonomiczny. Są to trzy główne strefy, a mianowicie:

  • strefa przechowywania,
  • strefa przygotowywania,
  • strefa przetwarzania.

Strefa przechowywania to w pierwszej kolejności lodówka, która powinna zostać umieszczona blisko wejścia do kuchni lub aneksu kuchennego tak, aby nie było konieczności wędrowania przez całe pomieszczenie z zakupami do rozpakowania. Do strefy przechowywania należą również oczywiście szafki na tak zwane suche produkty lub przetwory.

Z kolei strefa przygotowywania to blat kuchenny oraz zlewozmywak. Aby przejscie ze strefy przechowywania do strefy przygotowywania było wygodne i płynne, obok lodówki powinniśmy mieć zapewniony chociaż kawałek blatu roboczego, aby móc położyć na nim potrzebne produkty, a w niedalekiej odległości zlewozmywak do umycia np. warzyw i owoców.

trójkąt ergonomiczny w kuchni

peka.pl

Teraz kolej na strefę przetwarzania, którą stanowią kuchenka i piekarnik. Również obok nich powinien być zlokalizowany chociaż niewielki blat, aby była możliwość odstawienia np. garnka zdjętego z kuchenki.

Dlaczego układ stref w kuchni nosi nazwę trójkąta ergonomicznego? Dzieje się tak dlatego, że najczęściej powyższe trzy strefy są ułożone w formie trójkąta i wówczas najlepiej spełniają swoje role i zapewniają wygodę korzystania na co dzień z kuchni. Przy zamawianiu kuchni warto zwrócić uwagę czy ergonomia tego pomieszczenia została zachowana i czy projektant umeblowania kierował się tą zasadą czy tylko estetyką wyglądu. Nawet najmniejszą kuchnię czy aneks można bowiem zaprojektować tak, aby praca w niej była wygodna i przyjemna, a nie chaotyczna i wyczerpująca przez ciągłe bieganie z miejsca na miejsce podczas przygotowywania posiłków czy sprzątania po nich.
Oprócz tej podstawowej naczelnej zasady warto też zwrócić uwagę na dobranie odpowiedniej do wzrostu użytkowników wysokość szafek, aby osoby wysokie nie musiały stać nachylone nad blatem, a niskie sięgać ze stołka do zbyt wysoko zawieszonych szafek ściennych. Nie powinno się również marnować przestrzeni na ogromny, dwukomorowy zlewozmywak i wielką suszarkę do naczyń, jeśli na co dzień używać się będzie zmywarki. Wówczas wystarczy jednokomorowy zlew, wersja z półtorej komory lub jedna komora z częściowym lub pełnym ociekaczem, na który będzie można odkładać pojedyncze naczynia, których nie zmywamy w zmywarce.